Home » Onze Roofvogels/Uilen » Afrikaanse Oehoe Buddha
1-IMG_8432-1.jpg

Afrikaanse Oehoe Boeddha

Latijnse naam: Bubo aficanus

  • Groote:           45 cm
  • Gewicht:         480-850 gram
  • Leefgebied:    Savannah,  rotspartijen,  open en halfopen bossen, semi-woestijnen.
  • Voedsel:         Ongewervelden,  kleine zoogdieren, vogels en reptielen

 

Ondanks dat het een van de kleinere soorten oehoes is, toch beschikt de vogel over een spanwijdte van een meter. Het verenkleed is voornamelijk bruin-grijs en zwaar gemarkeerd met grote witte vlekken, met uitzondering van de borst en buik, die witachtig met fijn grijs-bruine blokken zijn. De ogen zijn groot en helder geel en twee onderscheidende  langwerpige pluimpjes boven op de kop. De gevlekte oehoe's roep is een typische  hoot, hoo-hoo

Ze bewonen het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara-woestijn in de buurt van dichte bossen. Ze zijn overdag actieve jagers, in de nacht verbergt de uil zich in de bomen, bergrichels of verlaten holen. Ze zijn gevonden in gebieden met een rotsachtigland, open bossen, woestijnen . Afrikaanse Oehoe’s  zijn niet te vermijden uit bevolkte gebieden. Ze jagen vaak in de buurt van wegen en worden vaak getroffen door voertuigen. De belangrijkste oorzaak van de dood is pesticiden in de landbouw, gebruikt voor insecten en knaagdieren controle.

Afrikaanse Oehoe’s  kiezen een partner voor het leven. Ze zijn in staat om te broeden op ongeveer een jaar oud. Ze maken hun nest op de grond. Fok begint in juli tot de eerste weken van februari. Het vrouwtje legt twee tot vier eieren, het verlaten van het nest doet het vrouwtje alleen om te eten wat de man heeft gebracht aan voedsel. De incubatieperiode duurt ongeveer 32 dagen. De jonge uilen kunnen vliegen als ze ongeveer zeven weken oud zijn.

Vijf weken later, de jonge uilen verlaten het nest. Ze hebben een levensduur van maximaal tien jaar in het wild en tot twintig in gevangenschap.