Home » Onze Roofvogels/Uilen » Roodstaartbuizerd Thunder
FB_IMG_1424728147714.jpg

Roodstaartbuizerd Thunder

Latijnse naam: Buteo jarmaicencis

Afmetingen en gewichten:

Lengte : 42 - 50 cm

Spanwijdte : (M) 78 - 82 cm / (V) 84 - 90 cm

Gewicht : (V) circa 1530 gram

 

De roodstaartbuizerd (Buteo jamaicensis) is een roofvogel behorend tot de familie Acciptridae. 

Kenmerken:

De Afrikaanse roodstaartbuizerd heeft een toepasselijke naam. De kenmerken van deze middelgrote roofvogel zijn de opvallend roodbruine verkleuring van de hals, die zich uitstrekt over de kroon naar de bovenrug. De rest van de bovendelen zijn voornamelijk zwart, met uitzondering van de staartveren die ook roodbruin en zwart gemarkeerd zijn.

In tegenstelling tot de donkere rugkant, de borst is vooral helder wit, overgaand in donkerbruin naar de keel en gemarkeerd met een onregelmatig patroon van donkere vlekken die zich uitbreiden tot de flanken. De juveniele lijken op de volwassenen, met uitzondering van de kleur van de bovendelen die lichter zijn, en de borst, dat is room in plaats van wit en mist de donkerder verenkleed rond de keel.

Leefwijze:

De gebruikelijke techniek van de roodhalsbuizerd is om op de loer zitten op een tak, of paal, om de grond te scannen. Als de prooi gespot is, vliegt hij snel naar beneden en rukt zijn prooi met zijn grote, puntige klauwen tegen de grond.

Verspreiding:

Deze soort leeft van West-Alaska en Noord-Canada tot Panama de Antillen. Het leefgebied van de roodstaartbuizerd is zeer gevarieerd. Gelegen in een verscheidenheid aan habitat, kan de roodstaartbuizerd gevonden worden in plantages, landbouwgrond, savanne, bossen, bosranden tot hoogte van de 2.500 meter.

Geluid:

De roodstaartbuizerd heeft een luid, miauwende schreeuw, peee-ah.

Voedsel:

Vooral op de grond levende kleine zoogdieren, maar ook slangen, hagedissen, kleine vogels, zoals de grond leeuweriken en piepers, insecten en aas gevonden op de weg.

Overige:

Er is weinig bekend op dit moment over deze soort. Hoewel ze normaal solitair leven, kan tijdens het droge seizoen roodhalsbuizerden kleine groepen vormen, die migreren naar de zuidelijke delen, zoals Gabon.