Home » Onze Roofvogels/Uilen » Woestijnbuizerd Lara

Woestijnbuizerd (Harris Hawk) Lara

Latijnse Naam: Parabuteo Unicintus

De woestijnbuizerd  (Harris hawk)

Nederlandse naam : woestijnbuizerd.

Latijnse naam : parabuteo unicintus .

Grootte : Man : 60 cm

               Vrouw : 60 cm

Leeftijd : 20 – 30 jaar in gevangenschap

Spanwijdte :  Man : 70 – 80 cm

                      Vrouw : 80 cm – 100 cm

Volgewicht :  Man : 634 – 877 gram

                     Vrouw : 913 – 1203 gram

Vlieggewicht ( 15 -20% minder dan normaal ):  Man :  526 – 728 gram

                                                                           Vrouw : 758 – 999 gram

Leefgebied: De woestijnbuizerd leeft in de halfopen laaglandgebieden zoals boomsavannes en halfwoestijnen van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot Chili en Centraal-Argentinië.

Uiterlijk: Het is een middelgrote roofvogel. Qua grootte ligt hij tussen een slechtvalk en een roodstaartbuizerd in. De lengte bedraagt 46-59 cm en de spanwijdte bedraagt 103-120 cm. De vrouwtjes zijn ongeveer 10% groter dan de mannetjes. Volwassen mannetjes wegen 546-850 gram, terwijl de vrouwtjes 766-1633 gram wegen.

Ze hebben een donkerbruin verenkleed met kastanjebruine veren op de schouders en de poten. Op de buik en de borst zitten bijna crèmekleurig plekken. Opvallend zijn de witte veren aan de basis van de staart. De lange, sterke snavel is geel aan de basis en is aan het einde lichtgrijs tot donkergrijs. De poten zijn lang en geel van kleur. Jonge vogels zijn veel lichter van kleur.

Kunnen in een groep jagen (paar jaagt prooi op en de rest zit hoger en valt aan als ze iets zien bewegen).

Karakter : meest aangename en rustige vogel

Broedperiode : maart

Aantal eieren : 3 – 5, witte, gespikkelde eieren

Broedtijd : 33 – 36 dagen

Prooien : zoogdieren zoals muizen/ratten tot zoogdieren ter grootte van

een haas, hagedissen, slangen, amfibieën, vogels ter grootte van een eend of fazant

CITES : geen CITES, wel gesloten voetring van verhard staal.