Home » Onze Roofvogels/Uilen » Zwarte Kerkuil Rowan
IMG-20141224-WA0000.jpg

Zwarte Kerkuil Rowan  (Kleine Zwarte Kerkuil)

Latijnse naam: Tyto Alba

download.jpg

 

Zwarte Kerkuil (Grote Zwarte Kerkuil)

Latijnse naam: Tyto tenebricosa

 

 

Zwarte Kerkuil (Tyto tenebricosa) uit de tropische regenwouden van Nieuw-Guinea en Australië.

De uil is een middelgrote, roetzwarte uil met vrij grote donkere ogen in een ronde gezichtssluier. De bovendelen (rugzijde) zijn roetzwart, met fijne witte vlekjes op de kop, en grotere maar meer verspreide witte vlekken op de vleugels. De gezichtssluier is breed en rond, vrij donker van kleur en afgezoomd met een harde, donkere rand. De onderdelen ( buik en borst) zijn donker grijs tot zwart gekleurd, maar nooit zo donker als de bovendelen, met fijne witte vlekjes bezet. De buikstreek is altijd bleker dan de borst. De zwarte staart is kort en de poten zijn bevederd. De Zwarte kerkuil heeft een hoornkleurige bek, die bijna tot aan de punt bevederd is. De tenen zijn donkergrijs en de lange klauwen dan weer zwart. Beide geslachten zijn gelijk wat pluimage betreft, maar - zoals zo dikwijls bij uilen en dagroofvogels- zijn de vrouwtjes groter en zwaarder dan mannetjes.

De (grotere) Zwarte kerkuil kan onderscheiden worden van de nauw verwante Kleine zwarte kerkuil door zijn (uiteraard) grotere afmetingen, donkerder pluimage en een verschillend vlekkenpatroon. Ook hun jachtgewoontes verschillen vrij grondig.

Het dier is uitsluitend een nachtvogel, die er overdag een verborgen leefwijze op na houdt: hij verbergt zich in holtes, holle bomen, dicht gebladerte van hoge bomen en soms ook in grotten.

De Zwarte kerkuil is een krachtige jager die in verhouding vrij grote prooien vangt, die hij proportioneel gezien dan nog vrij vaak uit de bomen plukt.

Dit in tegenstelling met niet alleen de Kleine zwarte kerkuil, maar ook met andere soorten kerkuilen, die hun voedsel meestal op de grond vangen. Het voedsel bestaat uit een rijke variatie van kleinere zoogdieren en tijdens het broedseizoen zorgt het mannetje alleen voor de aanbreng van prooien.