Home » Onze Roofvogels/Uilen » Amerikaanse Torenvalk Lady

Amerikaanse Torenvalk Lady

Latijnse naam: Falco sparverius

 

Uiterlijk:

De amerikaanse torenvalk is een kleine roofvogel en kan een lengte hebben van 23 tot 30 cm en 100 tot 125 gram wegen. Het mannetje van de amerikaanse torenvalk heeft een blauw-grijze kop met roestbruine kruin, nek, rug en staart. Hij heeft zwarte vlekken op flank en schouderblad. Het vrouwtje heeft een bruingestreepte vuile-gele borst. De amerikaanse torenvalk heeft een korte, donkere, kromme snavel. Opvallend zijn de witte wangvlekken. De staart van het mannetje heeft een brede zwarte band en een smalle witte eindband. Zijn vleugels hebben blauwgrijze dekveren. De vliegveren zijn donker en hebben aaneengesloten bleke vlekken. De staart van het vrouwtje heeft even brede zwarte banden en een witte eindband. De amerikaanse torenvalk heeft lange puntige vleugels en een lange staart.

Leefgebied en voedsel:
De Amerikaanse torenvalk komt zoals zijn Nederlandse naam het al zegt van oorsprong uit Amerika. Om te jagen hebben ze behalve open ruimte ook hoge zitplaatsen nodig. De amerikaanse torenvalk is ook “biddend” waar te nemen. Amerikaanse torenvalken vangen kleine tot grote insekten, reptielen en amfibiën, zoogdieren en ook vogeltjes komen in het menu voor.

Voortplanting:
De amerikaanse torenvalk legt 3 tot 7 eieren. De eieren worden om de andere dag gelegd. Nog voor het laatste ei gelegd is, is het vrouwtje al aan het broeden. Na ongeveer 30 dagen zullen de eitjes uitkomen. Doordat de eieren op verschillende dagen zijn gelegd, zal er verschil in grootte zijn tussen de jongen. Indien er voedselschaarste is, zal de jongste het minst krijgen en waarschijnlijk sterven. Hierdoor is er weer meer te eten voor de anderen.