Maleise Bosuil Mylo

Latijnse naam:  Strix leptogrammica

Afmetingen en gewichten:

Lengte : 45 - 57 cm
Spanwijdte : 94 - 130 cm

 

De Maleise bosuil en een middelgrote uil, Het is een echte nachtuil met een prachtig kleurenpatroon, met een uniform donkerbruin bovendeel met vage witte vlekken op de schouders. De buik is bleekgeel met bruine strepen. De gezichtsschijf is bruin of roestbruin, omrand met wit en zonder concentrische blokkering, en de ogen zijn donkerbruin. De ogen zijn groot, naar voren gericht en niet beweeglijk. Het gezichtsvermogen is echter behoorlijk groot door de grote beweeglijkheid van de kop. Een uil kan zijn kop zonder moeite 270 graden draaien.

De Maleise bosuil is een holenbroeder. Ze bouwen hun eigen nesten in boomholtes, grotten of op richels van kliffen en omlijnen ze met een paar veren. Ze legt 2 eieren. Ze beginnen direct met broeden als het eerste ei gelegd is. Daardoor komen de jongen niet gelijktijdig uit en verschillen in grootte. De jongen zijn nestblijvers, worden blind en doof geboren en zijn bedekt met dicht, wit dons.

Het voedsel van de Maleise bosuil bestaat uit kleine zoogdieren en vogels tot de grootte van fazanten, fruitvleermuizen, reptielen en sommige insecten. Het voedsel wordt snel in de maag verteerd en de botten, haren en veren worden 1 – 2 keer per dag als braakballen uitgescheiden.

De Maleise bosuil komt voor in Zuidwest-Azie, Borneo en Indonesie. De Maleise bosuil leeft in dichte, ongestoorde tropische laaglandbossen, zowel bladverliezend als groenblijvend bos.