
Steenuil Jari
Latijnse naam: Athene Noctua
Even voorstellen...
Twee felgele ogen kijken je indringend aan. Is het angst, nieuwsgierigheid, een vragende blik? Het zijn de ogen van een steenuil.
Onze kleinste uil, niet veel groter dan een merel en bruin gevlekt van tint. Maar met zijn opgezette veren oogt hij wat forser. De steenuil hoort thuis op elk boerenerf!
Een paartje steenuilen is hun territorium het hele leven trouw.
In februari/maart hoor je de baltsroep van het mannetje en dat gaat door tot ca. half april.
Als een van de twee uitvalt (b.v. door een strenge winter of als verkeersslachtoffer), wordt de plaats soms ingenomen door een vogel van elders. We kennen plaatsen waar al decennialang een paartje steenuilen verblijft, waarschijnlijk in wisselende samenstelling.
Omstreeks half april wordt het eerste ei gelegd. Meestal bestaat een legsel uit vier of vijf witte eieren die gedurende vier weken worden bebroed. De jonge steenuilen zijn met een laagje wit dons bedekt. Al na ca. drie weken beginnen ze buiten het nest te komen (takkelingen).
De steenuil kent een gevarieerd menu. Meikevers en andere grote insecten bijvoorbeeld. Maar ook regenwormen, kikkers, muizen en kleine vogels van het formaat huismus. De prooi wordt meestal vanaf paaltjes bespied. Dergelijke uitkijkposten zijn dus een essentieel onderdeel van het steenuilenlandschap.
Het steenuiltje laat zich ook overdag zien. Het is een uitgesproken zonaanbidder, die graag een uiltje knapt op een zonovergoten plaats. En als er hongerige jongen zijn, meestal vanaf half mei, jagen de
steenuilen 's avonds ook.
- Lichaam Lengte: 25 cm - 25 cm
- Spanwijdte: 53 cm - 60 cm
- Gewicht: 200 - 250 gram
- Geslachtsrijp: na 1 jaar
- Broedtijd: Februari - Maart
- Eieren: 4 - 5 eieren
- Incubatietijd: 28 - 30 dagen
- Verspreiding: Nederland, Europa
Bron:Vogelbescherming Nederland
Maak jouw eigen website met JouwWeb