Witwang dwergooruil 

Latijnsenaam: Ptilopsis leucotis

Lichaam Lengte: 22-28 cm
Spanwijdte: ± 68 cm
Gewicht: Man: ± 250g, vrouw: ± 300g        
Ringmaat 10 mm
Geslachtsrijp: Na 1 jaar
Broedtijd: Januari-mei
Eieren: 2-4
Incubatietijd: ± 30 dagen
Verspreiding: Afrika                                              
 

Deze uil kan herkend worden aan zijn witte gezicht met grijze oorpluimen en grote, helderoranje ogen. Het verenkleed is gevlekt en zorgt voor camouflage tegen de boomschors als de vogel rust.

De Zuidelijke witwang dwergooruil woont in de savannen van Zuidelijk Afrika. Hij jaagt op insecten, schorpioenen, kleine vogels en knaagdieren. In plaats van een eigen nest te bouwen gebruikt deze uil vaak een oud nest van een andere vogel. Daar legt het vrouwtje 2 tot 3 eieren in die na ongeveer 30 dagen broeden uitkomen. Het vrouwtje broedt de eieren uit en het mannetje brengt voedsel. Zodra de jongen er zijn brengt het mannetje ook voedsel voor de jongen.

Het mannetje voert de jongen gedurende 2 weken, daarna gaan beide ouders op jacht en brengen voedsel naar het nest.

Na  ± 30 dagen verlaten de jongen het nest, maar  zijn nog minstens 2 weken afhankelijk van hun ouders.

De witwang dwergooruil word door sommigen als mooiste uil genoemd. Het witte gezichtje, afgerond door zwarte bevedering , de grote doordringende oranje ogen en de  in verhouding tot zijn lichaamslengte lange oorpluimen geven deze soort een magische schoonheid.

De ogen van de uil zijn heel speciaal, hij kan veel beter zien dan andere dieren. Een uil kan net als de mens 3D zien, dus zowel diepte als hoogte en breedte. Dit komt  omdat zijn ogen aan de voorkant zitten.

Een uil heeft drie oogleden, een boven ooglid om te knipperen , een onderooglid  om het oog te sluiten tijdens het slapen en een horizontaal ooglid om het oog schoon te houden.

Om zichzelf tegen eventuele natuurlijke vijanden te verdedigen heeft hij een slimme verdediging bedacht.

Wanneer hij een roofdier tegen komt die iets groter is, zal hij zichzelf helemaal opblazen, waardoor hij een stuk groter  lijkt dan zijn tegenstander.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb